Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är vad vi i dagligt tal kallar Calicivirus. Vinterkräksjukans symptom kännetecknas av hastigt påkommen kräkning och/eller diarré, ofta kombinerat med magont och feber. 

Vinterkräksjukan är en sjukdom som många av oss har stött på, särskilt under vintermånaderna. Vinterkräksjuka orsakas av Calicivirus, mer specifikt norovirus, och sprids främst genom direktkontakt med smittade personer, förorenade ytor eller föremål, samt genom förorenad mat och vatten. Vinterkräksjukan kännetecknas av symtom som hastigt påkommen kräkning och/eller diarré, ofta kombinerat med magont och feber. 

Personer smittade med vinterkräksjuka kan sprida smitta upp till två dygn, ibland längre, efter att de tillfrisknat eller påvisat några symtom. Norovirus och sapovirus är undergrupper och immunitet när du har haft sjukdomen är kortvarig och du kan bli sjuk flera gånger.

Sjukdomen förekommer oftast från november till april med en topp i januari-mars, därav namnet; vinterkräksjuka. 

Symtom på vinterkräksjukan

Kräkningar och diarré, följt av en påtaglig känsla av trötthet och att vara utslagen, är typiska symtom när man drabbats av vinterkräksjuka. Dessa kan vara kombinerade med magont, feber, illamående, muskelvärk och huvudvärk. 
Många som lider av vinterkräksjuka upplever kaskadliknande kräkningar. 

  • Snabbt insjuknande
  • Illamående
  • Kräkningar, ofta kaskadliknande
  • Diarré
  • Buksmärtor
  • Muskelvärk
  • Huvudvärk
  • Feber

Vinterkräksjukan: Smitta

Symtomen varar i något till några dygn, men det är viktigt att komma ihåg att vinterkräksjukans smitta kan kvarstå. Smittade personer kan sprida smittan upp till två dygn, ibland längre, efter att de tillfrisknat och uppvisat sista symtom.

Smittar vinterkräksjukan innan den brutit ut?

Svaret är ja. Innan de första symtomen visar sig kan en infekterad person redan vara smittsam. Detta gör det särskilt svårt att förhindra spridning i de tidiga stadierna av sjukdomen.

Hur länge smittar vinterkräksjukan?

Även om symtomen oftast avtar inom 1-3 dagar kan en person fortsätta att sprida viruset upp till 48 timmar, eller ibland längre, efter att symtomen försvunnit. Var därför uppmärksam och skynda inte på att återgå till arbete eller skolan innan du riktigt vet att du är smittfri, eftersom det är så smittsamt. 

Hur smittar vinterkräksjukan?

Tänk på detta om du drabbas: 

  • För att minska risken för vinterkräksjukan smitta, bör du stanna hemma från arbete eller skola en till två dagar efter att dina symtom har upphört. 
  • För att minimera spridningen, undvik nära kontakt med andra och var noggrann med handhygienen.
  • Viruset är inte luftburet utan sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande. Var därför nog med att tvätta händerna vid kräkningar, toalettbesök, efter måltider och innan förberedelse av mat.
  • Du kan smittas genom mat som hanterats av smittad person.
  • Du kan också smittas via råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt.

Om du har vinterkräksjuka

Att få vinterkräksjukan är ingen trevlig upplevelse. Genom kräkningar och diarréer förlorar kroppen mycket vätska. Det är därför essentiellt att återställa vätskebalansen genom att se till att få i sig tillräckligt med vatten. Om magen reagerar starkt på att dricka större mängder, särskilt vatten, följ då dessa stegen:

  1. En tesked mild vätskeersättning varannan minut.
  2. När du märker att magen inte reagerar och du börjar känna att du kan dricka lite mer, börja med små klunkar. 
  3. Så småningom kan du dricka som vanligt. 

Du vill se till att dricka något som inte irriterar magen, både barn och vuxna kan gynnas av att dricka vätskeersättning anpassat för barn, t.ex. Sempers vätskeersättning som lugnar magen. På så sätt hindrar du kräkningar orsakade av irritation i magsäcken, vilket vätskeersättning för barn är speciellt utformad för att minska. 

Kräkningarna är kroppens sätt att få ut det virus som orsakar sjukdomen, men efter de många påfrestningarna som tillkommer vinterkräksjuka kan magen bli irriterad, vilket orsakar ytterligare kräkningar och obehag. Genom att följa stegen ovan kan du slippa sådant i onödan. 

Du kan även använda vätskeersättning i form av brustabletter eller liknande för att kompensera för förlorade salter och mineraler när du märker att magen tål.

Hur du förebygger att smittas av vinterkräksjukan

För att minska risken att drabbas av vinterkräksjukan, eller att sprida den vidare om du är smittad, bör du följa några grundläggande hygienrutiner. Först och främst är handhygien avgörande. 

  1. Tvätta dina händer noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder, särskilt efter toalettbesök, efter att ha tagit hand om sjuka personer, före måltider, och innan matlagning. 
  2. Använd handsprit med minst 60% alkohol om tvål och vatten inte finns tillgängligt. 
  3. Det är också viktigt att undvika nära kontakt med personer som visar symptom på sjukdomen. 
  4. Rengör och desinfektera ytor och föremål regelbundet, särskilt i områden där sjuka personer har befunnit sig. 
  5. Försök även att undvika att äta råa skaldjur eller mat som inte har tillagats tillräckligt, eftersom dessa kan vara potentiella smittkällor. 

För att göra dina medmänniskor en tjänst: Se till att stanna hemma om du är sjuk och undvik att förbereda mat för andra. Om ditt barn uppvisar några symtom bör de inte gå till skolan förrän två dagar efter sista symtom påvisats, för att undvika att smitta klassen. Genom att vidta dessa enkla åtgärder kan du minska risken för spridning och bidra till ett friskare samhälle under vintersäsongen.

Det räcker inte med handsprit

Vi är vana vid att sprit tar kål på de flesta virus vid det här laget, men när det kommer till vinterkräksjuka och viruset som orsakar det behöver vi tvål och varmt vatten för att verkligen få bort det.

Vanliga frågor om vinterkräksjukan

Vad är vinterkräksjukan?
Vinterkräksjukan är en sjukdom orsakad av norovirus. Symtomen inkluderar hastigt insättande kräkningar, diarré och ibland feber. Sjukdomen sprids lätt och är särskilt vanlig under vintermånaderna.

Hur smittar vinterkräksjukan och när är risken som störst?
Vinterkräksjuka sprids huvudsakligen genom kontakt med en infekterad persons kräkningar eller avföring, antingen direkt eller indirekt via förorenade ytor, mat eller vatten. Sjukdomen sprids alltså inte genom luften utan snarare via kontaktytor som dörrhandtag, toalettsitsar, och genom mat som hanterats av smittade personer. Råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt kan också vara en källa till smitta. 

Finns det något vaccin mot vinterkräksjukan?
I dagsläget (till mitt sista uppdaterade datum i januari 2022) finns det inget godkänt vaccin mot vinterkräksjuka.

Hur behandlar man vinterkräksjukan?
Det finns ingen specifik behandling mot vinterkräksjuka. Behandlingen fokuserar på symtomlindring, särskilt återställande av vätskebalansen genom oral vätskeersättning. Följ vår guide ovan för att göra sjukdomsperioden så lindrig som möjligt. Det är viktigt att återställa vätskenivåerna för att förhindra dehydrering.

Kan man få vinterkräksjukan mer än en gång?
Ja, man kan få vinterkräksjuka flera gånger under livet eftersom det finns flera olika stammar av noroviruset och eftersom immuniteten efter en infektion kan vara kortvarig. Du kan även om du har otur eller inte är noggrann med handhygienen, smitta dig själv igen eller stöta på det igen från en annan viruskälla. 

Läs mer om olika sjukdomar och hur du kan skydda dig.

 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning