För närvarande har vi lite längre svarstider hos kundservice. Vi ber om ursäkt för detta och jobbar på en lösning.

Välj rätt solkräm

De flesta vet att de ska skydda sig mot, och i, solen. Men, många vet inte varför det är så viktigt med rätt solskydd och vad det kan leda till om de inte använder någon form av skydd mot solens strålar. 


Vad vet du om de olika UV-strålarna som finns och vet du vad solfaktor är? Vi går igenom de olika sorterna och förklarar varför det är viktigt att skydda både dig och barnen, året om. Även med solskydd så kommer solens strålar att göra dig solbrun men du minskar risken för de skador som kan uppstå efter långvarig vistelse i sol.

Det här är UV-strålar och därför är de farliga

Ultravioletta strålar, UV-strålar, är elektromagnetisk strålning med kortare våglängd än vanligt ljus. UV-strålar är därmed inte synliga men de finns där och de kan skada vår hud. UV-strålar kommer naturligt från solen. Det finns också artificiella källor till UV-strålar, till exempel i solarier. 
UV-strålar kan vara skadliga eftersom de kan orsaka DNA-skador i hudceller och kan leda till hudcancer. 

UVA-strålar

Ultravioletta strålar, UV-strålar, är elektromagnetisk strålning med kortare våglängd än vanligt ljus. UV-strålar är därmed inte synliga men de finns där och de kan skada vår hud. UV-strålar kommer naturligt från solen. Det finns också artificiella källor till UV-strålar, till exempel i solarier. 
UV-strålar kan vara skadliga eftersom de kan orsaka DNA-skador i hudceller och kan leda till hudcancer. 

UVB-strålar

Egenskaper: Dessa strålar är huvudansvariga för vår solbränna. UVB-strålar stimulerar produktion av mer pigment och ger en djupare brun färg än UVA-strålar. 
Skydd: På solkrämer anges skydd mot UVB-strålar.

IRA-strålar

Egenskaper: IRA-strålarna är de mest energirika UV-strålarna. 
Skydd: Det är inte nödvändigt med skydd mot IRA-strålar. De stoppas i atmosfären.

Därför ska du skydda dig i solen

  • Du kan bränna dig i solen. Att bränna sig ökar risken för hudcancer.
  • Solande kan öka talgproduktionen i huden och förvärra acne och finnar.
  • Solen kan orsaka utbrott av herpes (munsår) runt munnen.
  • Solen kan leda till förtida åldrande av huden och fler rynkor.
  • Solen kan leda till pigmentfläckar i huden.
  • Solen kan torka ut huden.

Vad är solfaktor?

Solfaktor är en relativ siffra som anger hur länge du kan befinna dig i solen utan att bli solbränd, jämfört med att inte använda solskydd. Solfaktor anger skyddet mot UVB-strålar.  Solskyddsfaktor i kombination med hur soltålig din hud är hjälper dig att uppskatta hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. Tänk på att även om en solskyddsprodukt har hög SPF så betyder det inte att du är skyddad mot UVA-strålning. 

Så här väljer du rätt solfaktor

Barn: Barns hud har nästan inget naturligt skydd mot solens strålar och är därför extremt känslig. Oavsett solstyrka: SPF 50+

Hudtyp 1: Ljus hudton, fräknar. Blont/rött hår. Extremt känslig och bränner sig ofta i solen. Låg solstyrka: SPF 20 – 30. Medel/hög solstyrka: SPF 50 – 50+

Hudtyp 2: Ljus hudton. Blont hår. Mycket känslig och bränner sig ofta i solen. Låg solstyrka: SPF 20. Medel/hög solstyrka: SPF 30 – 50

Hudtyp 3: Medelljus hudton. Mörkblont/mörkt hår. Känslig, men bränner sig sällan i solen. Låg solstyrka: SPF 20. Medel/hög solstyrka: SPF 20 – 50+

Hudtyp 4: Mörk hudton. Mörkt hår. Mindre känslig och bränner sig nästan aldrig i solen. Låg solstyrka: –. Medel/hög solstyrka: SPF 20 – 50.

Mediciner och sol

Vissa mediciner kan göra dig mer känslig för solljus. Om detta är aktuellt för dig, bör du skydda dig extra väl mot solen och i vissa situationer undvika solen helt och hållet.  För att hålla koll på solens styrka kan du kontrollera UV-index. Ju högre UV-index, desto starkare strålning. Är du ute på havet med en klarblå himmel och solen står högt, så är det troligen ett mycket högt tal. 

Vad innebär kemiska och fysikaliska solfilter?

Solskyddsfaktorer skyddar dig från UV-strålning genom kemiska och fysikaliska filter. Kemiska solskyddsfilter absorberar UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning i huden, det är en kemisk reaktion. Fysikaliskt filter består av små partiklar som stannar ovanpå huden och reflekterar bort UV-strålarna.  När du väljer solskyddsprodukter är det viktigt att komma ihåg att filtren skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. 

Även om du använder ett solskyddsfilter så kommer fortfarande en liten andel UV-ljus att tränga ner i huden. Det går alltså inte att skydda sig till 100% från solens strålar. 

Kan jag använda förra sommarens solkräm?

Svaret är både ja och nej på denna fråga. Det som avgör är hur solprodukten har förvarats under tiden. Har den varit utsatt för mycket sol och varma dagar kan hållbarheten förkortas. Då bör du alltså byta ut produkten.

Har du däremot förvarat solskyddsprodukten korrekt så gäller den hållbarhetstid som står angiven på förpackningen. Solskyddsprodukter vars bäst-före-datum har passerat bör också kasseras eftersom den skyddande effekten kan vara reducerad.  

Kan solskyddsfaktor ge fläckar på kläder?

Ja, UV-filter i solskyddsprodukter kan tyvärr färga av sig. Se till att du verkligen smörjt in krämen ordentligt och att den hunnit gå in i huden innan du tar på dig kläderna. 

Kan solskyddskrämer orsaka allergiska reaktioner?

Alla solskyddsprodukter i LloydsApoteks sortiment är testade på ett stort antal människor och alla har visat god hudtolerans. Det är dock möjligt att ett fåtal personer ändå får en allergisk reaktion av en produkt. Om detta inträffar rekommenderar vi att du sköljer området med mycket vatten och sedan träffar en hudläkare som kan testa exakt vad du är allergisk mot, så att du kan undvika de ingredienserna i framtiden men ändå skydda dig i solen.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning