Skydda dig mot solen när du tränar

När solen skiner är det härligt att träna utomhus. Men kommer du ihåg solkrämen? Och hur undviker du att svettas bort den igen?

Det är inte bara på tranden du kan bli brun i solen. Även när du är i rörelse kan solen komma åt tillräckligt länge för att riskera att du bränner dig. Därför bör solkräm alltid vara en del av utrustningen till utomhusträningen på sommaren. 

Smörj in dig i tid

Många har problem med att de svettas bort solskyddet efter en kort tids aktivitet. Därför har vi sammanställt några tips:

  • För det första bör du smörja dig i god tid, helst 30 minuter i förväg, så att solkrämen hinner tränga in huden innan du börjar träna.
  • Smörj dig innan du tar på dig träningskläderna så att du inte får några oskyddade glipor av hud. Var noga med att använda ordentligt med solkräm, annars når inte skyddet upp till den solfaktor som står på tuben. Du kan beräkna en hel handfull till en kropp.
  • Tunnhåriga män bör smörja in huvudet som är extra exponerat och känsligt för solstrålarna. 

Vilken solkräm ska jag välja när jag tränar?

Välj en kräm som är vattenfast och gärna också står emot svett. Du kan också stjäla lite solkräm av barnen. Solkrämer till barn har extra hög faktor och är ofta avsedda att tåla massa bad och lek. Generellt är det smart att välja en högra solfaktor än du brukar använda. 

Fler tips när du tränar i solen

  • En välsittande keps ger också bra skydd. Även kvinnor kan bli solbrända i hårbotten om de inte ser upp.
  • Det omtåliga ögonpartiet bör skyddas med solglasögon avsedda för träning. Största delen av hudens ålderstecken beror nämligen på solstrålar och det är ofta runt ögonen som rynkerna visar sig först.
  • När det gäller resten av ansiktet är det bra att komma ihåg att du inte behöver fuktighetskräm om du har en bra solkräm som är anpassad för ansiktet. Den ger dig tillräcklig vård och fukt och sitter bättre om den smörjs på ren hud. 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning