För närvarande har vi lite längre svarstider hos kundservice. Vi ber om ursäkt för detta och jobbar på en lösning.

Tips till dig med diabetes

Diabetes är en sjukdom som man numera kan leva väl med. Bra blodsockerkontroll är viktigt för att minska risken för utveckling av senskador. Ta väl hand om tänder och fötter och försök leva så hälsosamt som möjligt.

Håll koll på blodsockret

Diabetes gör att du måste tänka på hur det du äter, dina mediciner och din fysiska aktivitet, påverkar ditt blodsocker. Bra blodsockerkontroll minskar risken för hälsofarliga senkomplikationer.

Mät blodsockret ofta i början av sjukdomen så att du kartlägger vilja olika aktiviteter och händelser under dagen påverkar blodsockret.
Använd dagbok, elektronisk eller på papper, för att anteckna dina mätresultat och vad du har gjort före/efter mätningarna.

Byt lansett varje gång du mäter blodsockret

Lansetten som används för att mäta blodsockret bör skiftas varje gång du sticker dig. Spetsen är ömtålig och förstörs lätt, dessutom kan silikonbeläggningen som är utanpå spetsen slitas av, vilket kan vara ett problem för de med nickelallergi. Blodsockermätningen blir mindre smärtsam och mer hygienisk om du använder en ny lansett varje gång.

Ta hand om mun och tänder vid diabetes

Diabetiker har ökad risk för karies, tandköttsproblem och muntorrhet. Risken kan minskas genom att:

  • Hålla koll på blodsockret
  • Borsta tänderna dagligen med fluortandkräm
  • Använd tandtråd
  • Undvik att bli torr i munnen genom att använda salivstimulerande medel som sockerfritt tuggummi, sockerfria sugtabletter eller fluortabletter.

Här hittar du våra tandvårdsprodukter.

Ta hand om fötterna

Diabetes gör fötterna särskilt utsatta för sår, på grund av försämrad blodcirkulation och nedsatt känsel. Vi rekommenderar regelbunden fotvård och kontroll hos läkare eller fotterapeut.

Fotprodukter för dig med diabetes

Hälsosam livsstil minskar risken för senskador

Diabetes och högt blodsocker under längre tid skadar blodådror och ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Risken för senskador vid diabetes ökar ytterligare om man är överviktig, röker eller har för högt kolesterolvärde. Hjärtinfarkt och stroke kan förebyggas genom att både blodsocker och blodtryck hålls på en bra nivå.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning