Springmask

Springmask är en infektion med masken Enterobius vermicularis i tarmen. Masken är cirka en centimeter lång och ser ut som en gulvit tråd. Honmasken kryper ur tarmen och lägger ägg runt ändtarmsöppningen under natten.

 

Hur behandlar jag springmask?

Springmask är en infektion med masken Enterobius vermicularis i tarmen. Masken är cirka en centimeter lång och ser ut som en gulvit tråd. Honmasken kryper ur tarmen och lägger ägg runt ändtarmsöppningen under natten. En mask kan lägga flera tusen ägg. Under loppet av några timmar är äggen mogna och kan smitta andra eller komma ner i tarmen igen hos en som redan är smittad. Äggen kläcks vanligen i tarmen och där utvecklas även nya maskar som kan lägga nya ägg. Denna cykel tar 2 – 7 veckor. 

Efter ett par dygn dör maskar och larver, men inte äggen. När avföringen återfår sin normala färg så har hela dosen passerat mag-tarmkanalen. Det kan räcka med en behandling för att bli maskfri men det är bra att ta en andra dos efter två till tre veckor för att  ta död på maskar som kläckts ur de ägg som klarat sig efter den första behandlingen.

Även om du inte behandlar springmask så dör den. Den kan dock hinna föröka sig innan dess. Glöm därför inte att noga följa behandlingsinstruktionerna och behandla ytterligare en gång efter 2 — 3 veckor för att slippa att masken återkommer gång på gång. Tänk på att behandla alla i familjen, även de som inte visar symptom.

Tips 

 • Bra hygien är viktig för att hindra ny smitta. Var noga med handtvätt, särskilt efter toalettbesök och före måltider. Om du inte har tillgång till tvål och vatten rekommenderas desinfektionsmedel. 
 • Klipp naglarna korta och håll dem rena.
 • Duscha varje morgon för att avlägsna nylagda ägg. Tvätta rumpan ordentligt på alla i familjen. 
 • Håll badrum och toalett stol ren, städa gärna dagligen under ett utbrott av springmask. 
 • Byt underkläder och sängkläder dagligen under behandlingsperioden.
 • Använd gärna pyjamas som sitter åt tajt.

Meddela förskola eller skola om du upptäcker springmask

Barnet kan gå i förskola eller skola dagen efter att ni påbörjat behandling. 

Springmask orsakar ofta en intensiv klåda i ändtarmsöppningen som ofta förvärras på kvälls- och nattetid. Springmask kan också göra det svårare att komma till ro och sova. Masken och äggen är synliga för blotta ögat i avföringen eller runt ändtarmsöppningen. Springmask är lättast att upptäcka på kvällen ungefär 2 – 3 timmar efter att barnet lagt sig. 

Hur smittar de?

 • Springmask smittar lätt! Äggen som maskhonan lägger utanför ändtarmen kan lätt föras över till andra. Äggen kan överleva upp till två veckor utanför människan. Om du får ägg i munnen kläcks de i tarmen och efter 3 – 4 veckor är masken fullvuxen i ändtarmen.
 • Direkt smitta med ägg från honmasken från ändtarm till mun. Ett barn kan klia sig i rumpan och därefter stoppa händerna i munnen.
 • Indirekt smitta av honägg från ändtarm till mun. Barnet kan klia sig i rumpan, därefter överförs äggen till en leksak, mugg, mat eller något liknande som ett annat barn senare stoppar i munnen.
 • Springmask kan också smitta via luften vid att ägg fäster sig vid dammkorn som virvlar runt och därefter andas in och sväljs. 
 • Just för att springmask smittar så lätt är det viktigt med bra handhygien. Har du inte tillgång till tvål och vatten rekommenderas desinfektionsmedel. Springmask är svårt att få bukt med utan att använda receptfria läkemedel. 

Ska jag söka vård?

 • Om barnet har klåda i rumpan utan att det finns en känd orsak
 • Om ditt barn har mask och är under två år eller väger mindre än 10 kg. 
 • Om egenbehandling med medicin inte hjälper. 

Källor: Kry, Vårdguiden 1177.

 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning