Sommarredo hud

Nu är det dags att tvätta bort vinterglåmig hud. Här får du fem enkla tips på hur du gör huden redo för solstrålarna.

 

1: Ordentligt grundarbete

All bra hudvård börjar med rejäl rengöring. Efter ansiktsrengöringen bör du peela huden för att få bort döda hudceller som kan hindra både hudkrämer och solstrålar från att tränga ner i huden. Solbrännan blir också jämnare om du har gjort grundarbetet. Däremot bör du vara försiktig med peelingprodukter som innehåller syror som till exempel glykolsyror och AHA-syror innan du ska ut i solen. Dessa kan nämligen leda till pigmentfläckar. Huden är dessutom mer utsatt för solskador om inte du inte är noggrann med att skydda den med solskyddsfaktor.

2: Förebygg pigmentfläckar

Pigmentfläckar, ”åldersfläckar” eller hyperpigmentering har också blivit mer och mer vanligt, också bland unga personer. Fläckarna består av pigment i huden som har klumpats ihop och kan orsakas av solexponering i samband med p-pilleranvändning, graviditet, produkter med starta anti-age-ingredienser. Solande i sig leder också till pigmentfläckar och det syns ofta på de som har solat mycket. När du väl har fått pigmentfläckar är de väldigt svåra att bli av med. De kan ljusas upp eller bli helt osynliga under vinterhalvåret men så snart du blir lite solbrun kommer de fram igen. Men, det finns specialprodkter som kan förebygga fläckarna eller göra dem mindre synliga, i form av serum och specialkrämer. Solkrämer är det bästa du kan använda förebyggande.

3. Återfuktning under sommarhalvåret

När vädret blir varmare märker de flesta att huden inte är lika torr som på vintern. Du kan pröva att byta fuktkrämen mot en lättare variant, naturligtvis bra om den är med solskydd.

4. Brun på ett säkert sätt

Jo då, självklart kan du bli solbrun! Men det går faktiskt att få en fin färg utan att behöva oroa sig för cancer, rynkor eller pigmentfläckar. 
Brun-utan-sol-produkter är säkra och utbudet är stort. Skrubba huden och smörj torra delar först med fuktighetskräm annars blir slutresultatet lätt fläckigt. Det finns till exempel fuktkrämer med lite brun-utan-sol-effekt som bygger på och ger en fin, jämn och naturlig färg efter några dagars användning. Men, kom ihåg att brun-utan-sol-produkter inte ger skydd mot solen! Solar du samtidigt måste du behandla huden som om den är vinterblek. 

5. Tillräckligt solskydd

Det är lätt att strunta i solskydd för att bli brun snabbt, särskilt om du är ung. Men, mot slutet av sommaren och ju äldre du blir, när rynkor och pigmentfläckar har satt sig, så är det för sent att ångra sig. Så, på med solskyddsfaktor och använd rikligt! Ögonen kan också skadas av sol, kom ihåg solglasögon. En dagkräm med solskydd räcker till och från arbetet, men ska du tillbringa längre tid i solen så måste du smörja dig flera gånger per dag.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning