Bästa brännan i backen

Upp till 85 procent av UV-strålningen reflekteras mot snön en solig dag och du behöver smörja in dig minst 30 minuter innan du ska ut i backen. Använd ett tjockt lager och glöm inte att smörja in ett par gånger under dagen.

Varför behöver jag solskydd under vintern?

Solen avger tre olika typer av ultraviolett ljus, UVA, UVB och UVC. UVA-strålning står för den största delen av solens strålar som når jorden och är den strålning som tränger djupast ner i huden. Den gör så att pigmentet mörknar och huden blir tjockare och med tiden rynkig.

UVB-strålning från solen är kortare strålar som blir mer intensiva på sommaren och som orsakar solbränna. UVA-strålar å andra sidan är längre och förekommer året runt. Därför är det bra att använda solkräm varje dag, även under vintern och särskilt om du är utomhus och utövar vintersporter.

Även om du inte blir solbränd lika enkelt på vintern kan de långa UVA-strålarna fortfarande tränga igenom huden och orsaka många olika sorters skada, från för tidigt åldrande till hudcancer om du inte använder solkräm.

Ju högre upp desto starkare sol

UV-strålningens styrka ökar desto högre upp man kommer. Det innebär att effekten av solen i bergen på vintern är jämförbar med en sommardag på stranden.

Hur mycket solskydd ska jag använda?

3 till 4 ml solkräm för ett normalstort, vuxet, ansikte. Det motsvarar en liten tesked. Använder du mindre än så skyddar inte solkrämen fullt ut och du kanske bara får hälften så högt.

Varför ska jag smörja in läpparna med solskydd?

3 till 4 ml solkräm för ett normalstort, vuxet, ansikte. Det motsvarar en liten tesked. Använder du mindre än så skyddar inte solkrämen fullt ut och du kanske bara får hälften så högt.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning