Rätt fett

Fett är det mest energigivande av de olika näringsämnena och innehåller nästan dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater.

Vad är fett?

Fett består framför allt av triglycerider, som i sin tur är uppbyggda av olika fettsyror. Fettsyrorna delas grovt in i mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. De enkelomättade och fleromättade utgör tillsammans omättade fettsyror. Förutom triglycerider består fettet i maten av fosfolipider och kolesterol, som även kan bildas i kroppen.
 
I kroppen ingår fett i cellmembran och nervfibrer. Det används även som bränsle och lagras som framtida energiförråd i fettvävnader. Fett i kroppen fungerar även som ett skydd av de inre organen och har en värmeisolerande funktion i kroppen i form av underhudsfett. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.  Dessutom är fett en viktig smakbärare.
 
Fett utvinns ur djur- och växtceller och därför skiljer man på vegetabiliskt fett (från växter) och animaliskt fett (från djur). Fett kan också vara fast, halvfast eller flytande. Avgörande för fetters smältpunkt är dels de ingående fettsyrornas längd och dels hur stor del och i vilken grad de är mättade. Långa omättade fettsyror medför en högre smältpunkt och ett fett som är fast.

Olika sorters fetter

Konsistensen på ett matfett i kylskåpstemperatur visar vilken typ av fett det innehåller:

  • Smör och kokosfett innehåller en stor andel mättat fett och är därför hårt i kylen.
  • Rapsolja och andra oljor med mycket fleromättade fetter har flytande konsistens i kylen.
  • Olivolja innehåller mycket enkelomättat fett och har halvfast konsistens i kylen.
  • Vegetabiliska fetter är oftast hälsosammare än animaliska fetter då de oftast är omättade, med undantag för kokosfett/olja och palmolja.
  • Animaliska fetter, utom i fet fisk, är oftast mättade.

Det finns också en typ av fett som kallas transfett. Transfett, liksom mättat fett, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Ofta finns transfett i livsmedel som även innehåller mycket mättat fett, till exempel kex, godis, snacks, glass och pommes frites (friterad mat).

Essentiella fetter

Fetterna förser oss också med livsnödvändiga, så kallade essentiella, fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret. 

Hur mycket fett ska jag äta per dag?

Livsmedelsverket rekommenderar att ungefär en tredjedel av den energi man får i sig under en dag bör komma från fett. För kvinnor innebär det ungefär 70 gram fett om dagen och för en man är det ungefär 90 gram.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning