Pälsdjursallergi

Allergi mot djur är relativt vanligt och allergi mot häst, katt och hund är de djur som vi är mest allergiska mot i Sverige.

Vad är pälsdjursallergi/allergi mot djur?

De flesta djur kan orsaka allergi. För att utveckla allergi mot djur måste du först ha varit i kontakt med djuret. Den bästa behandlingen mot djurallergi är att att avlägsna djuret som framkallar allergi från omgivningen. Reaktionen uppkommer när det fastnar allergiframkallande ämnen i ögon, näsa eller lungor. Dessa ämnen kommer vanligen från djurens saliv, urin eller deras talgkörtlar, men även från päls. 

Allergin utvecklas vanligen i unga år, men även vuxna kan bli allergiska. Allergi mot djur är vanligt hos personer med astma. 

Vilka djur kan orsaka allergi?

Häst, hund, katt är de vanligaste djuren är bli allergisk mot. De enda djur som inte framkallar allergi är sköldpadda och akvariefisk. Även ormar och ödlor brukar fungera bra.  

Här hittar du LloydsApoteks olika produkter som kan underlätta vid allergier.

Symptom på allergi mot pälsdjur

Pälsdjursallergi ger symptom som klåda och rinnande ögon och näsa, nysningar, täppt näsa och astma. Dessutom kan hudreaktioner i form av eksem och nässelfeber förekomma vid direkt kontakt med djuret.

Några tips för att förebygga pälsdjursallergi

Undvik att skaffa djur om det finns många med allergier i familjen. Det är stor risk att personer med till exempel pollenallergi utvecklar korsallergi mot djur när de exponeras för djur under längre perioder.

Väljer du ändå att skaffa djur, var noga med att städa och undvik att ha mattor i hemmet.

Sköldpaddor och akvariefiskar räknas som allergisäkra. När det gäller sköldpaddor så försök att återskapa artens naturliga livsmiljö så bra som möjligt. 

Behandling av pälsdjursallergi

  • Det viktigaste och mest effektiva för att börja behandla pälsdjursallergi är genom att avlägsna djuret. När det är gjort behöver hemmet, inklusive möbler och inredning städas.
  • Dammsug, med allergentätt filter de utrymmen som är svåra att komma åt.
  • Dammsug rejält de mattor, bilmattor och andra textilier som inte kan tvättas.
  • Gör dig av med stoppningar och möbler där ett pälsdjur har legat.
  • Torka av det som som kan torkas med en fuktig trasa.
  • Tvätta det som går att vattentvätt i minst 60 grader.
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning