Myggbett

Mygg kan göra sommarkvällarna till en plåga när de envist svärmar runt, de är som mest aktiva om kvällen och natten, därför är det extra smart att använda myggmedel då.

 

Alla reagerar olika på myggbett. En del får bara en liten prick medan andra kan bli svullna och röda. Myggbett kliar ofta men försvinner av sig själv inom loppet av ett par dagar. Myggbett i Sverige orsakar sällan några sjukdomar.

Varför kliar myggbett och knottbett?

Myggor suger i sig vårt blod genom en sticksnabel, själva sticket känns knappt. Knott är en mindre typ av mygg som biter hål i huden och knottbett, kan därför göra lite ont. Både mygg och knott sprutar in lite blodförtunnande vätska så att blodet inte ska stelna innan de hunnit äta färdigt. Det är proteinämnen i den vätskan som gör att det kliar och att vissa personer blir allergiska. Vätskan gör även att det kan svida eller smärta lite. Det är bara honmyggan som suger blod, han myggor klarar sig med nektarn från blommor tills de dör.

Blir vissa oftare bitna än andra?

En del plågas mer än andra av mygg. Varför det är så är inte helt klarlagt med flera faktorer spelar in:

  • Mygg använder sin syn aktivt och mörka kläder drar till sig mygg mer än ljusa kläder.
  • Mygg utnyttjar luktsinnet fullt ut och vissa lukter antas locka mygg mer än andra. 
  • Koldioxid från vår andedräkt drar till sig mygg. 
  • Mjölksyra fungerar också för att attrahera myggen: när vi blir varma och svettiga tycker myggen därför extra bra om oss.

Förebygg myggbett

  • Täck huden så mycket som möjligt. Mygg biter lätt genom tunna kläder.
  • Använd myggmedel på hud som inte täcks av kläder. Myggmedel ska inte smörjas direkt på huden på barn under 3 år, men kan appliceras på kläder. Prova till exempel en mygg- och fästingspray, eller en roll-on.
  • Myggnät framför fönstren kan vara bra om du sover med fönstret öppet i områden med många mygg. Sätt eventuellt upp myggnät ovanför sängen.
  • Mygg dras till ljus. Undvik att låta fönster eller dörrar stå öppna när ljuset är tänt inomhus.

Myggbett – behandling

  • Klåda och obehag av myggbett kan lindras med olika medel som dämpar klåda eller kyler ner området, till exempel  Hydrokortison, eller Xylocain salva.
  • Undvik att klia!

Myggbett – allergi och överkänslighet

Om du är överkänslig kan du få en allergisk reaktion av myggbett. Till skillnad från geting- och bistick ger det sällan allvarliga eller livshotande symtom och kan förebyggas med antihistaminer. Det är vanligt att barn är mer känsliga mot mygg och knott än vuxna. 

Symtom på att du är överkänslig mot myggbett:

  • Kraftig rodnad runt stickstället
  • Rejäl svullnad på och runt om sticket
  • Blåaktig rodnad som kan uppstå när du kliat mycket på bettet
  • Intensiv och långvarig klåda 
  • Nässelutslag på andra delar av kroppen är själva stickstället. Det är inte så vanligt, men kan drabba särskilt känsliga, särskilt om kroppen utsätts för många stick vid ett och samma tillfälle

Ska jag söka vård?

Om du får en kraftig reaktion på myggbett bör du kontakta läkare för bedömning.

Myggbett i tropiska länder

Om du ska till tropiska länder och områden är det extra viktigt att skydda sig mot myggbett då mygg i vissa områden kan överföra och sprida allvarliga sjukdomar och virus som malaria, gula febern (vaccin finns), japansk encefalit (vaccin finns), denguefeber (vaccin finns), chikungunyavirus, hästencefalit, Rift valley fever, West Nile fever, Wuchereria och zikaviruset.

FAQ

Kan myggbett vara farliga?
Svenska myggor orsakar sällan några sjukdomar. Ska du däremot resa utomlands bör du kolla upp området och om det finns risk för sjukdomar som sprids via mygg. 

Varför kliar myggbett?
Mygg och knott sprutar in en blodförtunnande vätska så att blodet inte ska stelna innan de hunnit äta färdigt. Det är proteinämnen i den vätskan som gör att det kliar och att vissa personer blir allergiska. Vätskan gör även att det kan svida eller smärta lite.

Vad hjälper mot myggbett?

För att förebygga myggbett kan du använda myggmedel och täcka huden så mycket som möjligt. Mygg biter lätt genom tunna kläder.
Sätt myggnät framför fönstren och runt sängen om du sover med fönstret öppet i områden med många mygg och undvik att låta fönster eller dörrar stå öppna när ljuset är tänt inomhus.
Det finns även myggfångare som kan användas både inomhus och utomhus.

Om du har blivit myggbiten finns det salvor för att lindra klådan.

Varför blir vissa oftare myggbitna än andra?

Koldioxid från vår andedräkt drar till sig mygg. Mjölksyra fungerar också för att attrahera myggen: när vi blir varma och svettiga tycker myggen därför extra bra om oss. Alkohol gör att blodet rör sig snabbare och det gör också att myggorna lockas.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning