Mensvärk

Det är mycket vanligt att lida av mensvärk, ungefär varannan kvinna är drabbad. Smärtan kännetecknas av värk i nedre delen av magen och strålar ofta ut mot låren eller korsryggen.

Att man får ont i huvudet, mår illa eller känner sig nedstämd samtidigt är också vanligt. Mensvärken brukar bli något lindrigare i 30-årsåldern, efter kvinnans första graviditet eller om hon använder p-piller.

Mensvärk kan vara besvärligt men är oftast ingenting att oroa sig för men om man får ovanligt kraftiga smärtor eller om man får mensvärk för första gången senare i livet bör man kontakta sjukvården.

Varför får man mensvärk?

Efter mensen ökar hypofysens hormonproduktion, vilket påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar i äggstockens blåsa. Blåsan producerar östrogent hormon.

När blåsan brister frigörs ägget och omvandlar blåsan till en gulkropp. Gulkroppen producerar hormoner, där det viktigaste är progesteron, ett gulkroppshormon. Progesteron förbereder slemhinnan i livmodern för att ta emot ett befruktat ägg.

Vanligtvis börjar smärtan något innan menstruationsblödningen faktiskt inleds. Om ett ägg inte befruktas fastnar det i slemhinnan och gulkroppen blir överflödig. Därefter krymper gulkroppen och produktionen av gulkroppshormonet minskar. Denna minskning fungerar som en signal för att slemhinnan ska krympa och avvisas, vilket resulterar i en menstruationsblödning. Smärtan uppstår eftersom livmodern drar samman sig för att kunna stöta bort slemhinnan.

Det finns ett omfattande nätverk av nerver runt livmodern som påverkas av sammandragningarna. Detta kan leda till smärta som strålar ut till områden som nedre delen av ryggen och magen, ljumskarna och låren.

Mycket kraftig mensvärk kan även ha följande orsaker:

  • Endometrios: Mensvärk kan bero på endometrios, ett tillstånd där livmoderslemhinnan växer utanför livmodern på andra platser i kroppen.
  • Myom: Mensvärk kan också vara resultatet av myom, som är muskelknutor som bildas i livmodern.
  • Inflammation: En inflammation i äggledarna eller livmodern kan också orsaka mensvärk.

Det är viktigt att notera att detta är allmän information och att korrekt diagnos och behandling bör göras av en läkare.

Vad hjälper mot mensvärk?

Mensvärk är en vanlig åkomma som drabbar kvinnor under menstruationscykeln. Det finns flera sätt att lindra smärtan. Värmebehandling, såsom applicering av varma kuddar på magen eller ryggen, kan hjälpa till att slappna av musklerna och minska spänningar. Receptfria smärtstillande medel som ibuprofen och naproxen kan minska intensiteten av mensvärken genom att minska produktionen av prostaglandiner. Vissa örtteer, som kamomill, ingefära och mynta, kan också ge lindring. Regelbunden motion och avslappningsövningar som yoga och meditation kan bidra till att minska smärtan genom ökad blodcirkulation och frisättning av endorfiner. Vid svår mensvärk bör man kontakta en läkare för råd och behandling.

För att bli av med mensvärken kan man använda receptfria smärtstillande medel enligt anvisningarna. Hormonella preventivmedel som p-piller och hormonspiraler kan hjälpa till att minska mensvärk genom att reglera hormonbalansen och minska produktionen av prostaglandiner. Värmebehandling med hjälp av varmvattenflaska eller värmekudde kan lindra smärtan genom att avslappna musklerna. Avslappningstekniker som djupandning, yoga, meditation och progressiv muskelavslappning kan minska stress och spänningar i kroppen, vilket kan lindra mensvärken. Regelbunden motion, även i form av lågintensiva aktiviteter som promenader, kan öka blodcirkulationen och frisättningen av endorfiner, vilket kan hjälpa till att minska smärtan.

Vad som hjälper mot mensvärk:

  • Värmebehandling: Att applicera en varmvattenflaska, en varm vetekudde eller en värmekudde på magen eller nedre delen av ryggen kan lindra smärtan. Värmen hjälper till att slappna av musklerna och minska spänningar i området.
  • Receptfria värktabletter: Ibuprofen och naproxen är vanliga receptfria smärtstillande medel som kan hjälpa till att minska mensvärkens intensitet. Dessa läkemedel fungerar genom att minska produktionen av prostaglandiner, hormonliknande ämnen som orsakar sammandragningar i livmodern och smärta.
  • Örtteer: Vissa örter kan ha lugnande och smärtlindrande egenskaper som kan vara till hjälp vid mensvärk. Kamomillte, ingefärste och myntate är exempel på örtteer som kan ge lindring.
  • Motion och avslappning: Regelbunden fysisk aktivitet och avslappningsövningar som yoga och meditation kan bidra till att minska mensvärk. Genom att öka blodcirkulationen och frisättningen av endorfiner kan motion och avslappning minska smärtupplevelsen.

Här hittar du våra värktabletter

Att bli av med mensvärk kan vara en utmaning, men det finns flera metoder och behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan och det är individuellt hur man får bort mensvärk eller minskar besvären på bästa sätt. Det är viktigt att komma ihåg att varje individ kan reagera olika på olika metoder för smärtlindring. Om mensvärken är svår eller inte förbättras med dessa åtgärder, bör du kontakta en läkare för ytterligare råd och behandling.

Att äta rätt typ av mat kan hjälpa till att lindra mensvärk. Här är exempel på några livsmedel som kan vara bra att få i sig under menstruationen:

  • Frukt och grönsaker
  • Baljväxter
  • Fet fisk
  • Nötter och frön
  • Fullkorn
  • Vätska

Samtidigt är det också viktigt att undvika vissa livsmedel som kan förvärra mensvärken. Undvik raffinerat socker, bearbetade livsmedel, fet och kryddig mat samt koffein och alkohol.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning