Krom

Krom är en mineral som bland annat hjälper insulin med att reglera blodsockret. Kromtillskott kan därför verka stabiliserande på blodsockret.  

Vad är krom?

  • Krom, Cr, är en mineral som kroppen behöver i små mängder (spårämnen).
  • Krom måste tillföras via kosten.

Vilken funktion har den i kroppen? 

Krom är med och reglerar blodsockret. Krom ingår i en förening som heter glukostoleransfaktor (GTF) som förstärker insulinets verkan. Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret.

Krom är viktigt för förbränningen av fett och kolhydrater. 

Källor i kosten:

Krom finns bland annat i kött, fisk, mandlar, nötter, torkad aprikos, skaljur och fullkornsprodukter.

Vad händer vid brist?

Enligt Livsmedelsverket har krombrist inte påvisats hos människa mer än eventuellt i tre fall, samtliga dessa personer åt specialkost under en lång period.

Vad händer vid för högt intag?

Krom förekommer i olika oxidationsstadier. Dessa föreningar kan ha olika toxiska effekter. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) fastställde tolerabelt dagligt intag för krom (III) till 300 µg/kg kroppsvikt och dag.

Råd och tips om hur du kan använda av kromtillskott

Om du har diabetes och vill använda kromtillskott bör du vara uppmärksam på att krom kan leda till lägre blodsocker. Rådgör därför med läkare innan du använder kromtillskott, om du använder insulin eller blodsockersänkande tabletter.

De flesta multivitaminmineral-tillsott innehåller krom i små mängder.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning