Kolik hos bebisar

Ditt barn kan ha kolik om det är oroligt och har perioder med intensiv gråt, särskilt på kvällen. Om det pågår i mer än 3 timmar, fler än 3 dagar och att detta pågår längre än 3 veckor, är det troligen spädbarnskolik. Det är vanligt hos nyfödda barn. Att hantera kolik hos ett nyfött barn kan vara en utmaning för många nya föräldrar.

Spädbarnskolik

Kolik hos nyfödd

Spädbarn med kolik har också ofta uppsvälld mage, mycket tarmgas, rapar mycket, sväljer mycket luft och förändrat sovmönster. Kolikproblemen börjar vanligtvis vid 2 - 3 veckors ålder och avtar ofta när barnet är cirka 3 - 4 månader, och senast vid ungefär 5 månaders ålder. 

Symtom

Kolik kännetecknas av plötslig gråt som är högljudd och där ingenting verkar hjälpa. Gråtperioderna kommer plötsligt, varar länge (flera timmar) och förekommer flera gånger varje vecka. Vid kolik är det vanligt att gråtperioderna är ungefär vid samma tid varje gång. Barnet drar ofta sina ben upp mot magen, gör grimaser och knyter händerna. Magen kan verka uppsvälld.

Alla barn med spädbarnskolik bör undersökas av läkare för att utesluta att det finns en medicinsk orsak till skrikigheten, som kan vara behandlingsbar. Om barnet har följande symptom bör du prata med läkare:

  • Utbredda eksem.
  • Dålig viktuppgång.
  • Mörkt blod i avföringen.
  • Häftiga kräkningar.
  • Skrik utan dygnsrytm.
  • Skrikperioder efter fyra månaders ålder.

Vad beror kolik på?

Orsaken till spädbarnskolik är okänd med det finns många teorier:

  • Forskning har visat att barn med spädbarnskolik har en annorlunda bakterieflora i tarmen än barn som skriker mindre. 
  • Intolerans mot komjölk.

Stötta bakteriefloran

Forskning antyder att en balanserad tarmflora kan lindra symtomen av kolik genom att minska mag-tarmproblem hos känsliga spädbarn. Magdroppar för spädbarn innehåller ofta probiotika, vilket kan bidra till en bättre tarmflora och underlätta matsmältningen. 

Så kan du påverka: Intolerans av komjölk

Det är värt att pröva uteslutning av mjölk vid en spädbarnskolik. Medan orsaken till spädbarnskolik fortfarande diskuteras bland experter, har vissa teorier kopplat samman kolik med födoämnesintoleranser, särskilt mot komjölk. Det gäller inte bara formula, utan även att utesluta all mjölk i mammans kost vid amning.

Komjölksproteinintolerans kan vara en av de dolda faktorerna bakom vissa fall av spädbarnskolik. Mjölkprotein kan orsaka irritation i barnets känsliga mag-tarmkanal, vilket leder till symtom som uppsvälldhet, tarmgas och ihållande gråt. I dessa fall kan det vara värt att överväga att utesluta mjölk från barnets och, om barnet ammas, även mammans kost.

Undvika mjölk som mamma

Om du ammar ditt barn och misstänker att koliken kan vara relaterad till mjölk, kan du börja med att utesluta alla mejeriprodukter från din kost. 

Att undvika mjölkprodukter helt kan vara utmanande eftersom mjölkproteiner och mjölkbaserade ingredienser kan dölja sig i många livsmedel där man kanske inte direkt förväntar sig det. Se särskilt efter ord som kasein, vassle, laktos, mjölkpulver, smörfett, och andra mjölkbaserade termer. Om du är osäker på en produkt, kontakta tillverkaren direkt eller välj ett annat alternativ som du vet är säkert.

Här har du en lista över produkter där mjölk kan vara inblandat för att veta hur du helt utesluter mjölk ur din diet:

  • Färdigfabrikat: Många bearbetade livsmedel, inklusive några sorter av påläggskorv, kan innehålla mjölkprodukter.
  • Bakverk och kakor: Många bakverk, kakor och andra sötsaker kan innehålla mjölk eller smör.
  • Bröd och bullar: Vissa sorter kan innehålla mjölk, smör eller vassle.
  • Choklad: Många sorters choklad, särskilt mjölkchoklad, innehåller mjölk. Men även mörk choklad kan ibland innehålla spår av mjölk.
  • Snacks: Vissa chips, popcorn eller andra snacks kan ha mjölkpulver eller ostsmak.
  • Såser och dressingar: Många såser, som bearnaisesås eller vissa dressingar, kan innehålla mjölkprodukter.
  • Färdigmat: Mjölkprodukter kan ofta finnas i färdiglagade maträtter, särskilt de med såser.
  • Charkuteriprodukter: Vissa korvar och andra charkprodukter kan innehålla mjölkprodukter.
  • Friterade rätter: Mat som är panerad och friterad kan ha mjölk i paneringen.
  • Sötsaker och godis: Vissa godissorter kan innehålla mjölkprodukter, såsom toffees, vissa kolor eller gevärer.
  • Instant-produkter: Som soppor, nudlar eller potatismos kan ibland innehålla mjölkpulver.
  • Kosttillskott och vitaminer: Vissa kan ha mjölkprodukter som bindemedel eller fyllmedel.
  • Kryddblandningar: Oväntat nog kan vissa kryddblandningar innehålla mjölkprodukter.

Se därför till att läsa på allt du och din partner köper för att undvika alla typer av mjölk. Små spädbarn är mycket känsliga om minsta mängd kan skapa problem för ett barn med spädbarnskolik. 

Om du väljer att utesluta mjölk ur kosten är det viktigt att konsultera en barnläkare eller nutritionsexpert. Detta för att säkerställa att både du och ditt barn fortfarande får alla nödvändiga näringsämnen.

Här hittar du produkter som är bra att ha första tiden med bebisen

Ge det minst 3 veckor

Det kan ta några veckor innan proteiner helt försvinner från din kropp, så ge det lite tid innan du utvärderar resultaten. Under denna period kan små mängder av proteinet fortfarande finnas kvar i bröstmjölken och påverka ditt barn. Därför är det viktigt att vara tålmodig och ge det tid innan du avfärdar resultatet av en mjölkfri kost.

Hypoallergen mjölkersättning

För de som ger ersättning till sina spädbarn finns det specialdesignade hypoallergena mjölkfria ersättningsmedel. Dessa produkter är utformade för att vara skonsamma mot barnets mag-tarmkanal och är fria från mjölkproteiner.

Om du funderar på att ta bort mjölk från kosten bör du diskutera detta med en barnläkare eller dietist. Det är avgörande att både du och ditt barn fortsätter att få i er alla essentiella näringsämnen.

Tips på vad du kan göra – barn med kolik

Det är vanligt att föräldrar letar efter lösningar på barnkolik och det finns flera metoder att utforska när det kommer till barnkolik:

  • Det är viktigt att föräldrarna är lugna även om barnet har koliksmärta och skriker. Oro sprider sig lätt till barnet.
  • Låt barnet rapa efter måltiderna.
  • Låt barnet ät sig mätt och byt inte bröst för ofta (vid amning). Kontrollera att amningstekniken är rätt.
  • Undvik att röka i samma rum som barnet.
  • Motona ljud och vibrationer, eller så kallat “white noise” (som till exempel bilkörning eller tvättmaskinsljud) kan lugna barnet.
  • En del barn lugnar sig när det blir buret och vaggas.
  • Ett varmt bad kan ibland göra att barnet slappnar av och lugnar sig. 

Barnkolik och överbelastning: Vad kan jag göra?

Det är inte alltid lätt som förälder att ta hand om en nyfödd bebis med kolik. Det stör sömn, skapar oro och ibland även ångest. Det är därför viktigt att veta att du inte är ensam och att ta hjälp av utomstående stöd att få för att underlätta under denna tid kan vara hjälpsamt. Samtidigt kan du analysera vad det är som orsakar problemen genom att:

  • Be om avlastning och hjälp från familj och vänner eller på bvc så att ni som föräldrar inte blir utmattade.
  • För närvarande finns endast vetenskapligt stöd för en behandling av spädbarnskolik utan organisk orsak och det är probiotika som innehåller mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri.
  • Om du ammar kan du försöka att utesluta komjölk i din kost för att se om ditt barn blir bättre. Om ingen eller tveksam effekt noteras bör du snarast återgå till normalkost.
  • Om du ger ersättning kan du prova att byta till en sort som inte innehåller komjölksprotein.
  • Massage och akupunktur kan fungera lindrande för en del, men dessa metoder är inte vetenskapligt bevisade. 
  • För en skrikdagbok: En sådan dagbok ger ett bra underlag för samtal och ger också många en känsla av kontroll när de objektivt kan följa utvecklingen över tid.

Slutligen bör det noteras att medan uteslutning av mjölk kan vara effektivt för vissa spädbarn med kolik, kanske det inte fungerar för alla. Spädbarnskolik kan ha flera olika orsaker och det är viktigt att utforska alla möjligheter med hjälp av medicinska experter för att hitta den bästa lösningen för ditt barn.  

Läs mer om sjukdom hos spädbarn.

Källa: Rikshandboken barnhälsovård

Publicerad: 20220224 Uppdaterad: 20230918

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning