Endometrios

Endometrios är en gynekologisk sjukdom där väv, av samma typ som slemhinnan i livmodern, har börjat växa utanför livmodern. Detta kan vara mycket smärtsamt och kan även leda till svårigheter att bli gravid. De vanligaste symptomen är smärtor före och under menstruation.

Vad är endometrios?

Endometrios är ofarligt men kan vara oerhört smärtsamt. Vissa kräks, svimmar och kan inte röra sig av smärtan. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. 

Endometrios orsakas av celler, som liknar livmoderslemhinnan (endometriet), växer utanför livmodern och fastnar, främst på organ i buken. Cellerna kan växa på äggstockarna, bukhinnan, tarmar och urinblåsan. Sjukdomen leder till att det bildas cystor av olika storlek där endometriosen sitter eftersom kroppens försvarsmekanismer kapslar in cellerna. Endometrios utvecklas vanligen i 20 – 30 årsåldern. 

Orsaker

Ännu är orsakerna bakom endometrios inte kända, däremot finns det teorier: 

 • Celler eller bitar av livmoderslemhinnan pressas ut i magen genom äggledarna när en person har mens. Cellerna eller bitarna fäster sedan på bukhinnan där de fortsätter att växa. Att blod från livmodern kommer till bukhålan förekommer hos de flesta kvinnor men det är enbart hos vissa där kroppens immunförsvar tillåter att slemhinnan växer på fel plats. 
 • En annan teori är att endometrios uppstår av sig själv genom att bukhåleslemhinnan förvandlas till livmoderslemhinna. 
 • Till viss del är endometrios ärftligt. 

Östrogen krävs för att endometrios ska kunna förekomma och därför uppstår inte sjukdomen före puberteten. Hos en del kan sjukdomen mildras efter klimakteriet. 

Symptom

 • Menstruationssmärta, ofta kraftiga och du får dålig effekt av smärtstillande läkemedel.
 • Smärtor före mens och vid ägglossning.
 • Smärta under samlag.
 • Svårigheter att bli gravid.
 • Värk i ljumskar och/eller korsryggen som strålar ut i benen.
 • Återkommande urininfektionen där antibiotika inte fungerar.
 • Illamående, diarré och förstoppning.
 • Energilöshet som följd av smärtan.

Symptomen kan variera under menstruationscykeln. En del kvinnor får inga symptom alls och det är inte känt vad det beror på. Det finns inte heller något samband mellan grad av smärta och hur allvarlig endometrios någon har. 

Endometrios och graviditet

Många kvinnor med endometrios upplever problem att bli gravida. Det kan ibland bero på att det är svårare för äggen att bli befruktade. Ett befruktat ägg kan också få svårare att fastna eftersom inflammationen gör att livmoderslemhinnan inte fungerar korrekt. Endometrios ökar också risken för missfall. Provrörsbefruktning (IVF – In Vitro Fertilisation) är den mest framgångsrika behandlingen för de med endometrios som inte blir gravida. När du är gravid utvecklas graviditeten på samma sätt som hos andra gravida. Däremot kan vissa uppleva att endometriossymptomen förvärras de första månaderna av graviditeten. 

Behandling

Något botemedel mot endometrios finns ännu inte så behandlingen inriktas på att lindra symptomen. Vad som fungerar bäst är individuellt. 

Smärtbehandling
Smärtstillande i form av NSAID-preparat (Non-Steroid Anti-inflammatory Drugs) som ibuprofen är ofta förstahandsval. Alternativ kan paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, provas. 

Hormonell behandling
Om smärtstillande läkemedel inte fungerar kan ett alternativ vara hormonbehandling i form av p-piller. Då upphör menstruationsblödningarna och ägglossning sker inte. 

Kirurgi
I vissa fall kan operation bli nödvändigt då endomterios och sammanvävningar rensas bort. Ibland kan kan kirurgen ta bort äggstockar och livmoder (hysterektomi). 

När bör du kontakta läkare?

 • Vid stark smärta före och under menstruation och vid akuta smärtor.
 • Om du har stark smärta under samlag.
 • Smärta vid toalettbesök.
 • Om du har svårt att bli gravid.

Relaterade artiklar
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning