Diarré orsakad av antibiotikabehandling

Diarré vid antibiotikabehandling är inte ovanligt. Diarrén uppstår då antibiotikabehandlingen rubbar den normala tarmfloran och gör att mängden av vissa bakterier ökar.

 

Antibiotika används ofta vid bakterieinfektioner men kan också leda till biverkningar. Antibiotikans syfte är att döda eller minska tillväxten av de bakterier som har gjort dig sjuk. Men, eftersom antibiotika inte kan skilja mellan goda och onda bakterier så kan den också döda de goda bakterier du har i dina tarmar.

I tarmen lever en enorm mängd bakterier som bygger upp det vi kallar den normala tarmfloran. Tarmfloran är kroppens största ”organ”, med stor påverkan på immunsystemet.

Den normala tarmfloran har en rad funktioner. Bakterierna i tarmen är viktiga bland annat för nedbrytning och upptag av föda, för aktivering av immunsystemet, stimulering av tarmrörelserna, produktion av vitaminer som till exempel B-vitaminer samt omsättning av tarmslemhinnans celler.

Risken att de goda bakterierna slås ut är större med så kallade bredspektrumantibiotika eftersom den är gjord för att döda många olika sorters bakterier.

Antibiotikaassocierad diarré uppkommer vanligen ungefär en vecka efter att du börjar ta antibiotika. Men ibland börjar inte diarrén och andra symtom förrän flera dagar eller veckor efter att du avslutat antibiotikakuren. Vanligtvis upphör diarrén och den lösa avföringen när du avslutar din antibiotikabehandling.
 

Symptom vid antibiotikaorsakad diarré

  • Din avföring blir lös
  • Du bajsar oftare

Vad kan du göra om du drabbas av diarré i samband med antibiotikabehandling?

  • Drick mycket vatten för att undvika uttorkning. Du kan också använda vätskeersättning med elektrolyter.
  • Undvik alkohol och drycker med koffein om du märker att diarrén förvärras av dem. Tänk på att alkohol kan orsaka allvarliga reaktioner i samband med viss antibiotikabehandling. Det är viktigt att du läser bipacksedeln.
  • Prova yoghurt. Vissa yoghurtsorter innehåller probiotika. Det står då ”levande bakteriekulturer) på förpackningen.

Precosa – probiotiskt, receptfritt läkemedel mot diarré vid antibiotika

Vad är probiotika?

Probiotika förbättrar miljön i tarmen Probiotika är benämningen på mikroorganismer som har en positiv inverkan på hälsan genom att förbättra miljön i tarmen. Vanligtvis avser man mjölksyraproducerande bakterier såsom laktobaciller, bifidobakterier och vissa streptokocker.

Probiotika innebär kost eller kosttillskott med levande bakterier. Bakterierna räknas som ”goda” och kan ha effekter på till exempel immunsystemet. Probiotika påvekrar inte antibiotikabehandlingen utan förebygger bara antibiotikaorsakad diarré. Den probiotika som studerats oftast i samband med antibiotikaorsakad diarré innehåller Lactobacillus rhamnosus och Saccharomyces boulardii CNCM I-745.

Ska jag tänka på något annat om jag drabbats av diarré på grund av antibiotika?

Självklart är det olika från person till person men följande är några saker du kan hålla koll på i samband med antibiotikabehandling:

  • Om starkt kryddad mat brukar göra din mage orolig så bör du undvika det under behandlingen.
  • Om socker brukar sätta fart på din mage så dra ner på sockret under tiden du tar antibiotika.
  • Även om fiber vanligtvis är bra för dig och din mage så kan du behöva dra ner på fibermängden när du behandlas.

Källor: folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/clostridium-difficileinfektion/
lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldPdfFiles/2001/23917.pdf

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning