För närvarande har vi lite längre svarstider hos kundservice. Vi ber om ursäkt för detta och jobbar på en lösning.

Barn och förkylning

Förkylning är en av de vanligaste sjukdomarna vi har. Barn har inte färdigutvecklat immunförsvar och blir lättare förkylda än vuxna.
En förkylning orsakar normalt sett täppt och snorig näsa, hosta och ont i halsen. Barn får också ofta feber, sömnsvårigheter och sämre matlust när de är förkylda.

Vad är förkylning?

Förkylning är en virusinfektion i de övre luftvägarna. Barn får normalt 6 – 8 förkylningar per år och de yngsta barnen (under 3 år) är mest utsatta. Spädbarn (under 6 månader) blir sällan förkylda. Förkylning förebyggs bäst med god handhygien. Bra handtvättsrutiner kan därför minska antalet förkylningar.

Bra att ha hemma när barnen är förkylda

Hur kan jag hjälpa mitt förkylda barn?

 • Se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska.
 • Barn med feber bör vara lätt klädda.
 • Sänk temperaturen i sovrummet om barnet har feber.
 • Utsätt inte barnet för passiv rökning.
 • Låt barn med täppt näsa sova med huvudet högt.

En vanlig förkylning går normalt över av sig själv efter en vecka. Det finns inga mediciner som botar förkylningen så behandlingen inriktas på att lindra besvären.
Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan du använder läkemedel.

Här hittar du receptfria saltvattenlösningar, näsdroppar och hostdämpande hjälp för ditt barn.

Feber vid förkylning

Feber är en helt naturlig reaktion på sjukdom. Högre kroppstemperatur hjälper immunförsvaret med att arbeta mer effektivt. Se till att barnet dricker ordentligt när det har feber för att förhindra uttorkning (dehydrering). Feber vid barns förkylningar är oftast låga. 
Om ditt barn har behov av febernedsättande medicin (vanligtvis rekommenderas inte det förrän temperaturen är över 39° C) så är paracetamol förstavalet. Paracetamol doseras efter barnets vikt och det är viktigt att du väljer rätt styrka och dos.

Du bör inte ge febernedsättande medicin till barn yngre än 3 månader utan att först ha pratat med läkare.

Täppt näsa

Saltvatten rekommenderas vid täppt näsa hos barn. Saltvatten löser upp slemmet så att det blir lättare att snyta bort. Saltvatten finns som spray och droppar och kan användas så ofta man önskar. Små barn som har svårt att amma på grund av täppt näsa kan få droppar med saltvatten eller bröstmjölk i näsan före måltiden.
Saltvattenlösningar för barn köper du här.

Slemhinneavsvällande medel kan användas om saltvatten inte ger tillräcklig effekt. För bäst effekt kan du använda saltvatten och rensa barnets näsa innan du använder det avsvällande medlet.

Slemhinneavsvällande medel drar samman slemhinnorna i näsan så att det blir lättare att andas. Långtidsbruk kan leda till kronisk nästäppa och för barn är rekommendationen att inte använda detta i fler än 5 sammanhängande dagar.

Barn under 2 år ska inte använda slemhinneavsvällande medel utan att först ha rådgjort med läkare.
Slemhinneavsvällande lösning som spray eller pipett handlar du här.

Slemhosta är hosta som består av slem. Vid slemhosta bör man inte använda hostdämpande medicin utan hellre lösa upp slemmet så att det kan hostas upp. Låt barnet dricka mycket, men inte mjölk, är det bästa rådet för att lösa upp slem. Om dryck inte är tillräckligt kan slemlösande hostmedicin provas.

Slemlösande hostmedicin hittar du här.


När ska du söka vård?

 • Om barnet har hög feber och försämrat allmäntillstånd.
 • Om ditt barn får feberkramper.
 • Om du inte får i barnet mat och dryck.
 • Om barnet har andningssvårigheter eller hostar kraftigt.
 • Om ditt barn är yngre än 3 månader och har feber.
 • Om barnet har ihållande hosta eller svår nästäppa.
 • Vid misstanke om allvarlig sjukdom.

Här kontaktar du KRY om du behöver prata med en läkare om ditt barns förkylning.


 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning