Att resa med barn

Att resa med små barn kräver ibland extra förberedelser. Detta för att resan ska bli säker och så bekväm som möjligt, särskilt om du reser långt.

Förberedelser inför resan

Före resan är det en del saker du bör tänka på beroende på vart du ska åka:

 • Du bör anpassa resan efter barnets ålder och behov.
 • Du behöver ta med ett reseapotek.
 • Du behöver se över eventuella vaccinationer.
 • Du behöver en reseförsäkring som gäller hela tiden du är på resa.
 • Du och barnet kan ibland utsättas för en ökad smittrisk.

Ta med ett reseapotek

Vad du behöver ta med dig i ett reseapotek kan variera beroende på vilket land du reser till, vilken typ av miljö och hur lång tid du är borta. För att slippa ta med stora, skrymmande förpackningar av saker du behöver kan det vara smart att införskaffa resestorlekar. Du kan också köpa tomma, små flaskor och burkar och fylla dem med vad du har hemma.

Barn som behöver ta D-vitamin i form av D-droppar, ska ta det varje dag året runt, även om du reser till ett soligt land.

Tips när du flyger med barn

Packa ner alla eventuella läkemedel i handbagaget. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med läkemedel i handbagaget på flyget. Vissa regler gäller också för införsel av läkemedel till landet du ska besöka. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller i just det landet.

Barn kan erbjudas mer dryck än vanligt eftersom luftfuktigheten är låg ombord på flygplan.

Så här lindrar du tryck i öronen när ni flyger

När lufttrycket ändras under start och landning med flygplan kan det skapa smärta i öronen, särskilt hos små barn. Så här kan du hjälpa barnet att tryckutjämna:

 • Du kan hålla för barnets näsa samtidigt som barnet försöker blåsa ut luft genom näsan.
 • Du kan ge barnet en napp att suga på eller flaska med välling eller vatten.
 • Om barnet är äldre än tre år kan ni prova att ge det tuggummi.
 • Du kan försöka få barnet att gäspa och svälja flera gånger.
 • Ge barnet speciella öronproppar som är tryckutjämnande och lindrar på så sätt obehag vid resor. Det finns även tryckutjämnande öronproppar för vuxna.
 • Du kan ge barnet näsdroppar eller nässprej vid start och landning.

Tips när du åker bil med barn 

 • Att resa med bil kan vara ansträngande för alla åldrar och att det ofta tar längre tid om du reser med små barn. 
 • Att ta många pauser är bättre än en lång.
 • Reser du tidigt på morgonen eller sent på kvällen så kan barnet sova bort en del av tiden.
 • Det kan vara bra att ta med en egen bilbarnstol om ni ska åka utomlands och färdas i bil. 
 • Barn upp till upp till fyra – fem års ålder ska sitta i en bakåtvänd stol i bilen för att vara skyddade och bilbarnstolarna är ofta vända framåt i andra länder.

Om barnet lätt blir åksjukt

De första tecknen på att barnet håller på att bli åksjukt kan vara att barnet blir blekt, gäspar och blir trött. Ha kräkpåsar, hushållspapper, våtservetter och extra kläder nära tillhands inne i bilen om barnet blir åksjukt. Beronde på barnets ålder kan olika produkter mot åksjuka testas. 

Så skyddar du barn mot solen

Var försiktig med solen när det gäller små barn. Barn under ett år har nästan inget skydd alls mot solens farliga strålar och ska därför undvika direkt solljus.

På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Vill ni vara på stranden när solen är som starkast sätt upp ett parasoll eller ett soltält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.

Här kan du läsa mer om hur du bäst skyddar barn mot solen.

Om ni får eksem i solen

Soleksem kan komma allt från några timmar, till två dygn efter att du varit i solen. Soleksem blir ofta aktuellt om utslaget bara är lokaliserat till hudområdet som har varit utsatta för ljus (hals, armar med mera). Själva utslaget kan variera i utseende (ofta rodnar huden mycket), så det är viktigt att konstatera var på kroppen du har varit utsatt för solstrålar. Soleksem kan också orsaka klåda. 

Läs mer om soleksem och hur du förebygger dem.

Bad kan ge öronbesvär hos barn

Om barnet får in vatten i yttre hörselgången upprepade gånger kan det bli en infektion som brukar synas som en kladdig vätska i hörselgången och barnet kan få en känsla av ha lock för örat. Om besvären inte försvinner efter ett par dagar kan det vara bra att kontakta till exempel Kry för att få råd och tips om vad ni bör göra.

Så undviker du – och behandlar – insektsbett

Myggmedel kan användas till barn över tre år och kan vara bra att ta med sig till hela familjen vid resor både inom Sverige och utomlands. Blir ni ändå bitna så finns det några olika medel för att lindra besvären.

Undvik att bli magsjuk på resan

Risken för att bli magsjuk är större i vissa länder. Om en hel familj reser under en längre tid är det ganska troligt att någon i familjen drabbas av så kallad turistdiarré vid något tillfälle.

Här är några enkla tips för att försöka undvika att bli smittad:

 • Tvätta händerna med tvål och vatten innan ni äter och dricker.
 • Om möjligheterna att tvätta händerna är dåliga kan du ta med ett handdesinfektionsmedel.
 • Om ni inte vet säkert om kranvattnet går att dricka, välj vatten på flaska.
 • Ät skalad frukt och tänk på att isbitarna oftast är gjorda på kranvatten.

Om små barn får diarré och kräkningar

Små barn är mycket känsligare för vätskeförlust än vuxna. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska så det är viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen. Pröva att börja med vätskeersättning. 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning