Antioxidanter

Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler (de misstänks kunna åstadkomma allvarliga cellskador och kanske även bidra till åldrandet). Antioxidanter förekommer naturligt i flera livsmedel, till exempel frukt och bär. Det finns också kosttillskott med antioxidanter. Kaffe är en av våra viktigaste antioxidantkällor. 

Vad är antioxidanter?

  • Antioxidanter är ett samlingsnamn på en rad naturliga ämnen som bland annat hämmar de fria radikalerna i kroppen. Färsk frukt och sura bär är rika på antioxidanter.
  • Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter.
    Exempel på bioaktiva ämnen är flavonoider och antocyaniner. Större mängder av bioaktiva ämnen finns bland annat i bär, lök, olika kålsorter, grönt te, rött vin, vindruvor, apelsin, nötter och fröer.
  • Antioxidanter skapas också naturligt i kroppen. Några kända antioxidanter är betakaroten (i till exempel morötter och grönkål), vitamin C och E, selen, Q10 och zink. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.
  • B- och D-vitamin är inte antioxidanter

Hur hänger antioxidanter och fria radikaler ihop?

Antioxidanter minskar de fria radikalernas skadliga verkan. Fria radikaler är ämnen som bildas naturligt i kroppen från syret vi andas. För mycket fria radikaler i kroppen kan bryta ner cellväggar och angripa fettämnen i kroppen. Detta kallas oxidativ stress. De fria radikalerna kan även ha betydelse för utvecklingen av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Mängden fria radikaler kan öka när kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom och hårt fysiskt arbete. Även rökning, föroreningar och strålning kan öka kroppens produktion av fria radikaler. 

Var finns antioxidanter?

  • Kaffe är en vanlig antioxidantkälla.
  • Té, grönsaker, frukt, mörk choklad, blåbäar, kryddor och rödvin är andra bra källor till antioxidanter. Bär innehåller mest antioxidante; blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon och kråkbär som har ett högt innehåll. Granatäpple är en frukt som innehåller en stor mängd antioxidanter. Citrusfrukter är också ett bra val samt vindruvor, plommon, ananas, dadlar och kiwi.

Det finns många olika antioxidanter. Forskning visar att variation och kombination av naturens antioxidanter kan ge det bästa skyddet.

Källa: Cancerfonden, Livsmedelsverket

Relaterade artiklar
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning