Åksjuka

På väg mot en spännande destination och blir obehagligt uppslukad av åksjuka? Stoppar det dig från att göra sådant du vill göra? Oroa dig inte, vi har tipsen för att du ska slippa bli åksjuk och råden för vad du kan göra när det väl händer.

Åksjuka

Åksjuka: symtom

Symtom av åksjuka innebär illamående och olustkänsla som en del kan uppleva på resa med bil, båt, tåg eller flyg. Ibland kallas det rörelsesjuka eller sjösjuka. Åksjuka är lättare att förebygga än att behandla. Vid första symtom av åksjuka bör du ta förebyggande steg som du kan hitta i vår lista nedan.  

Vad är åksjuka?

Åksjuka är obehag i samband med resa (transport/rörelse). En del upplever bara en mild olustkänsla, medan andra upplever illamående, kräkningar, olust, blir bleka och får hjärtklappning. Åksjuka är inte farligt men det kan vara mycket obehagligt.

Åksjuka hos barn

Mellan 2 och 10 år är barn mest mottagliga för åksjuka. Förebyggande åtgärder är särskilt viktiga under långa resor. Informera små barn om åksjukan och håll dem engagerade i omgivningen för att minska risken. Du kan beskriva att ditt barn ska säga till när de känner ett “litet sug i magen” så att du kan hjälpa till innan åksjukan hinner utvecklas.

Åksjuka i vuxen ålder

Problemen med åksjuka i vuxen ålder minskar oftast, även om äldre också drabbas. Gravida personer eller de med migrän har större tendens att uppleva åksjuka. Om du blir åksjuk i vuxen ålder är förebyggande det mest effektiva medlet mot åksjuka.

Åksjuka i simulator

Åksjuka kan också utlösas i virtuella sammanhang, så kallad simulatorillamående. Det kan till exempel handla om att kroppen är stilla, medan synfältet rör sig mycket, till exempel om man använder VR-glasögon (Virtual Reality). I dessa fall handlar det om att människans perceptionssystem inte tycker om att kroppens rörelser och det vi samtidigt ser, är ur synk. 

Varför blir man åksjuk?

Åksjuka tros bero på att signaler från balansorganet i den inre delen av örat och det du samtidigt tittar på, inte stämmer överens med varandra. Dessutom kan lukt, syn, hörsel och smak förvärra illamående och olustkänsla. 

På samma vis kan oro och negativa förväntningar förstärka åksjukan. Ett typiskt exempel på det är barn som kräks redan innan de har satt sig i till exempel bilen. 

Medel mot åksjuka: våra tips

  • Titta ut genom fönstret eller utöver vyer: Försök att hålla blicken på en stabil punkt, till exempel på något långt fram på vägen, om du sitter i bil, eller på horisonten om du befinner dig på en båt.
  • Titta inte på mobilen, film eller läs om du vet att du brukar bli åksjuk.
  • Sitt i färdriktningen.
  • Frisk luft är viktigt.
  • Ät inte mycket före resan, men färdas inte heller på tom mage.
  • Använd inte kläder som sitter åt över mage eller hals.
  • Undvik starka lukter.
  • För många underlättar det om man ligger ner under färd.
  • Sitt långt fram i bilen/bussen och följ med på vägen med blicken. Sitt över, eller vid, vingarna på flygplan, där känns rörelserna minst.
  • Sitt mitt i båten, där rör båten sig minst. 

Kan jag behandla åksjuka?

Åksjuka är svårare att behandla än att förebygga. Repetition av situationer där du blir åksjuk leder ofta till att du vänjer vartefter och att åksjukan blir bättre med tiden. Mediciner mot åksjuka kan leda till att denna tillvänjning försenas.

Åksjuketabletter

Åksjuketabletter kan köpas receptfritt på apoteket. De verkar förebyggande genom att det lugnar och dämpar olika hjärnfunktioner, till exempel balansorganets känslighet. Tabletterna verkar dessutom dämpande på illamående. Åksjuketabletter ska tas före resan. 

Åksjuketabletter kan göra dig trött och dåsig och ska därför inte användas som medel mot åksjuka av någon som ska vara chaufför. Samtidigt bör intag av alkohol och åksjuketabletter undvikas. Postafen är ett receptfritt läkemedel mot åksjuka och får användas från 6 års ålder. 

Alternativ till åksjuketabletter är medicinskt tuggummi som innehåller antihistamin som förebygger och häver illamående och kräkningar. Calma är receptfritt läkemedel som inte rekommenderas för barn under 12 år. 

Akupressurarmband

Akupressurarmand är ett elastiskt armband med en "gummikula" som placeras vid handleden. Gummikulan stimulerar en akupunkturpunkt som är känd för att minska illamående. Akupressurarmband har inga biverkningar och kan användas av både vuxna, barn och gravida. Bandet kan tas på före eller under resan. 

  • Om du besväras mycket och ofta av åksjuka.
  • Om du upplever illamående och kräkningar även utan att vara i rörelse i fordon. 

Få hjälp vid åksjuka

Sea-Band Armband
159,00 kr
Sicsac kräkpåse
52,00 kr
Postafen, tablett 25 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
75,90 kr
Calma, medicinskt tuggummi 20 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
79,00 kr
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning